Wednesday, March 01, 2006

North and South

Om stress te vermijden, kijk ik televisie. En dan nog liefst iets, dat mijn volledige gedachten in beslag kan nemen. Sinds november 2004 staat North and South (naar een boek van Elisabeth Gaskell) even hoog aangeschreven als Pride and Prejudice. Wie mij kent, weet dat dit heel wat is:)


North and South vertelt het verhaal van de jonge Margareth Hale. Samen met haar ouders verlaat ze met haar ouders het plaatsje Helston (het platteland in zuid Engeland) en verhuizen naar Milton. Milton is een groeiende industriestad in het noorden van Engeland.

In Milton ontmoet Margareth allerlei soorten mensen: John Thornton bijvoorbeeld. Eigenaar van een plaatselijk katoenfabriek. Vanaf het eerste moment loop het tussen deze twee mensen al mis: Margareth ziet hoe Thornton een arbeider een pak rammel geeft en hem vervolgens ontslaat omdat rookt (aangezien hij dat doet tussen de rondvliegende katoenvezels, kan de kleinste vonk brand veroorzaken). Margareth heeft genoeg gezien vindt ze, geen genade voor mannen als Thornton.


Margareth ontmoet ook nog Nicolas Higgins en diens dochter Bessie. Beiden werken in een katoenfabriek in Milton. Nicolas is vakbondsleider, en strijdt tegen het lage loon dat de arbeiders in Milton krijgen. Bessie is terminaal ziek: door vanaf kind in de fabrieken te werken heeft ze een soort van astma ontwikkeld.

Nicolas roept op tot een staking en die komt er ook, maar alles loopt uit de hand.


John Thorthon heeft ondertussen al andere zorgen aan zijn hoofd... Hij is verliefd op Margareth, maar die wil echter niets van hem weten.

Wel dit is zowat het verhaal in het kort. Het is heerlijk romantisch:) En dit is niet op de typische -tienermeisje kijkt naar Josh Harnett- romantische manier. Dit is dé romantiek: oude romantiek. Geen flirten, geen seks,... gewoon goede ouderwetse communicatieproblemen en vooroordelen:)) En dat alles nog eens verpakt in een interessant verhaal, met personages die diepgang hebben. Wat wilt u nu nog meer?

No comments: