Saturday, July 01, 2006

The Bridges of Madison County


Jaren geleden plofte ik voor de televisie en begon wat doelloos te zappen. Eerder die dag had ik gezien dat The Bridges of madison County werd uitgegeven. de beschrijving was iets van: een liefdesverhaal tussen een huisvrouw en een fotograaf.... (of iets dergelijk). Omdat de personages mijn ouders' leeftijd hadden, sprak de film mij niet echt aan.
Omdat er niets anders op televisie bleek te zijn begon ik toch maar te kijken ( de film was toen al ongeveer een half uurtje bezig).

Waarover het gaat nu precies: Twee kinderen komen naar hun ouderlijke huis om hun moeder te begraven. Ze begrijpen echter haar wens niet om gecremeerd te worden. In haar kamer vinden ze haar dagboeken waarin ze haar keuze aan haar kinderen uitlegt.

--> Francesca, een Italiaanse vrouw, is gehuwd met een Amerikaan. Ze hebben samen twee kinderen van 16 en 17. Als er een grote kermis in de buurt is, trekt de man er samen met de kinderen naartoe voor vier dagen. Op de dag dat haar familie vertrekt komt een iemand aan Fransesca de weg vragen. Hij stelt zich voor als Robert Kincaid en is in Iowa om de bruggen te fotograferen voor National Geographic.

Franscesa wijst hem de weg en langzaam aan groeit er een band tussen die twee. Ze beginnen een relatie. Je ziet hoe Fransesca van ieder moment met Robert geniet, maar tegelijk voelt hoe moeilijk ze alles nu maakt.

het schrijnenste moment is absoluut het moment wanneer haar man terug is van de uitstap en ze gaan samen naar de winkel. Ze stappen in de auto. Ze rijden naar huis maar moeten stoppen voor het rode licht. Voor hen staat er een andere auto, met Robert. Je ziet hoe Fransesca naar de klink van de deur grijpt, je ziet haar tranen en twijfel. Uiteindelijk springt het licht op groen, Robert wacht nog even maar vertrekt.

Ze zien elkaar uiteindelijk nooit meer terug, maar Francesca besluit om haar leven na de dood als het ware aan hem te schenken. Net zoals er met het gebeurde, laat ze zich cremeren en van Roseman Bridge uitstrooien.

"I gave my life to my family, the rest I will give to Robert"

No comments: